Yunus Emre Enstitüsü'nden TYS Duyurusu
YEE’den yapılan yazılı açıklamada, TYS’ye başvuruların 6 Ocak 2017’ye kadar yapılabileceği belirtildi.Sınavın, YEE’nin olduğu tüm merkezlerde 14 Ocak 2017’de eş zamanlı olarak gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, “2016 yılında uluslararası ölçekte üç sınav gerçekleştiren Enstitü, 2017 yılının ilk sınav uygulamasını 14 Ocak 2017 tarihinde Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu ülkelerde eş zamanlı uygulayacak.
14 Ocak 2017 Türkçe Yeterlik Sınavı İlanı
14.01.2017 tarihinde yurt dışında Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinde, Ankara’da Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) yapılacaktır. Uluslararası ölçekte gerçekleştirilecek sınava Türkçe öğrenen ya da Türkçe seviyesini ölçmek isteyen herkes katılabilir. Adaylara başarılı olmaları durumunda Türkçe Yeterlik Belgesi verilecektir.
Başvuru Tarihleri: 05.12.2016 – 06.01.2017
Sınav Tarihi: 14.01.2017
Başvuru Merkezleri: Yunus Emre Enstitüsü ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri
Not: Sınava girmek isteyen adayların Ankara’da Yunus Emre Enstitüsüne, yurt dışında Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezlerine şahsen başvurmaları gerekiyor.
Başvuru için gerekli belgeler
1. Başvuru formu
2. Kimlik/pasaport fotokopisi
3. Bir adet vesikalık fotoğraf
Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda bir Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) modeli geliştirmiş ve bu sınavın uluslararası ölçekte uygulamalarına başlamıştır. Enstitü, bu uygulamasıyla Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşmasını ve Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı amaçlamaktadır.
Türkiye üniversitelerinin yabancı öğrencilerin ilgi odağı hâline gelmesi, söz konusu öğrencilerin üniversitelerimize kabulünü kolaylaştırması ve Türkçe düzeylerinin doğru ölçütlerle değerlendirilmesi açılarından TYS büyük önem arz etmektedir.
Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olması hedeflenen TYS, bu özelliğiyle yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimde standartları oluşturmayı amaçlamaktadır.
6 Ekim 2011 tarihinde sınav hazırlıklarına ilişkin YÖK’te yapılan koordinasyon toplantısından sonra, Yunus Emre Enstitüsünde Ankara, Ege, Gazi, Hacettepe üniversiteleri TÖMER’lerinden akademisyenler ve MEB YEĞİTEK’ten bir uzmanın katılımıyla oluşturulan çalışma grubu tarafından TYS için rehber niteliğinde bir Çerçeve Program ve ardından model sorular hazırlanmıştır. Oluşturulan sorular, ölçme uzmanının kontrolünden geçirilmiş ve hazır hâle gelen TYS’nin “Dinleme” metinleri MEB YEĞİTEK stüdyolarında profesyonel sanatçılarca seslendirilmiştir.
TYS’nin ilk uygulaması 19.10.2012 tarihinde Tahran YEE’de yapılmıştır. Uluslararası ölçekte ilk uygulama ise 24-25 Mayıs 2013 tarihinde 10 ülkede (Kosova, Arnavutluk, Mısır, İran, Azerbaycan, Japonya, Gürcistan, Bosna Hersek, Belçika, Kazakistan) gerçekleştirilmiştir.
TYS, periyodik olarak yılda üç kez Sınav Merkezinin belirleyeceği gün ve saatlerde Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışındaki Yunus Emre Enstitüleri ve Enstitünün işbirliği içinde olduğu kurum ve kuruluşlarda yapılmaktadır. Yurt dışındaki Yunus Emre Enstitülerinden gelecek talepler doğrultusunda bu ayların dışında da sınav uygulanabilmektedir.
Şu anda kâğıt tabanlı olarak uygulanan ve çevrimiçi (online) sınav hazırlıkları da devam eden TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.
Sınav iki oturumda gerçekleşmektedir. Okuma, dinleme ve yazma bölümleri 1. oturumda; konuşma (bağımsız konuşma ve karşılıklı konuşma) bölümü 2. oturumda yapılmaktadır. 1. oturum; okuma 60, dinleme 45, yazma 60 olmak üzere, toplam 165 dakika; 2. oturum bağımsız konuşma 5, karşılıklı konuşma 10 olmak üzere, toplam 15 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.
Sınavda her bir beceri alanından en az % 50 (12,5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda 55-70 arası puan alan adaylara B2, 71-88 arası puan alan adaylara C1, 89-100 arası puan alan adaylara ise C2 Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.
Türkçe Yeterlik Belgesi
Türkçe Yeterlik Sınavı iki oturumda gerçekleştirilmektedir. Okuma, dinleme ve yazma bölümleri 1. oturumda; konuşma (bağımsız konuşma ve karşılıklı konuşma) bölümü 2. oturumda yapılmaktadır. 1. oturum; okuma 60, dinleme 45, yazma 60 olmak üzere, toplam 165 dakika; 2. oturum bağımsız konuşma 5, karşılıklı konuşma 10 olmak üzere, toplam 15 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.
Türkçe Yeterlik Sınavı’nda okuma becerisini ölçmeye yönelik 40, dinleme becerisini ölçmeye yönelik 30, yazma becerisini ölçmeye yönelik 2, bağımsız konuşma becerisini ölçmeye yönelik 1, karşılıklı konuşma becerisini ölçmeye yönelik 7 olmak üzere toplam 80 soru bulunmaktadır.
Sınavda her bir beceri alanından en az % 50 (12,5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda,
55-70 arası puan alan adaylara B2,
71-88 arası puan alan adaylara C1,
89-100 arası puan alan adaylara C2 Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.
Kaynak : Anadolu Ajansı