ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KURULUŞLARI PLATFORMU WISAP KURULDU
Dünyanın muhtelif ülkelerinde uluslararası öğrenci çalışması yapan kuruluşlar 25 -27 Mart tarihlerinde Retaj Royale Otelde bir araya gelerek Dünya Uluslararası Öğrenci Kuruluşları Platformu – WISAP’ın kuruluşunu gerçekleştirdi.
02-08 Kasım 2015 tarihlerinde UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) ev sahipliğinde 52 ülkeden gelen katılımcı ile İstanbul’dan gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Şûrası neticesinde, dünyanın muhtelif ülkelerinde uluslararası öğrenci çalışması yapan kuruluşların bir araya gelip bir yapı oluşturulmasına karar verilmişti. Bu karar neticesinde 5 aylık ön hazırlık ve görüşmeler neticesinde bu oluşumun bir platform şeklinde teşekkülü uygun görüldü.
Bu kapsamda 25-27 Mart tarihleri arasında Fas, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, İngiltere, İran, Kırgızistan, Kuveyt, Makedonya, Mısır, Pakistan, Sudan, Suudi Arabistan, Tayland ve Türkiye’den STK’lar, üniversiteler, öğrenci birlikleri gibi kuruluşlar Retaj Royale Otel’de bir araya gelerek Dünya Uluslararası Öğrenci Kuruluşları Platformu WISAP‘ın kuruluşunu gerçekleştirdiler. Farklı oturumlar halinde gerçekleşen toplantı sonucunda platformun amaçları belirlendi.
15 ülkeden kurucu üyenin katılımıyla oluşturulan platform, dünyada artan uluslararası öğrenci hareketliliği karşısında uluslararası öğrenci çalışması yapan kurumlar arasında koordinasyon, işbirliği ve dayanışma ihtiyacını karşılamak, uluslararası öğrenciler için istişare kanalları kurmak ve bu alanda bilgi üretmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda toplantıda platform amaçlarını şu şekilde sıralandı.
- Dünyadaki uluslararası öğrenci hareketliliğini yakından takip ederek küresel eğilimler ışığında yeni bir vizyon belirlemek.
- Dünyanın muhtelif ülkelerinde, farklı kıtalarda, değişik coğrafyalarda uluslararası öğrencilere yönelik çalışma yapan sivil toplum kuruluşları, öğrenci organizasyonları, üniversiteler, akademik kurullar ve ilgili-yetkin kişilerle tecrübe paylaşımı yapmak.
- Uzun vadede dünyanın muhtelif coğrafyalarında uluslararası öğrenci çalışması yapan paydaş, ilgili birim-mercii-kişi-kurullar arasından koordinasyonu sağlayacak, tecrübe paylaşımına hizmet edecek, uluslararası öğrenci hareketliliğine katkı sağlayacak bir üst yapılanmanın teşekkülünü sağlamak.
- Uluslararası öğrenci hareketliliği ve uluslararası eğitim konusunda bilgi üreterek, akademik çalışmalara destek vermek.
- Uluslararası öğrenci çalışması tecrübe paylaşımı ve mevcut tecrübe birikimini kayda geçirmek.
- Dünyada Uluslararası öğrenci çalışması yapan STK, öğrenci organizasyonları, bilim adamlarıyla bu konuyu üniversitelerin gündemine taşımak.
- Yetişmiş insan kaynağını bu alana yönlendirmek, çalışmaları yakından tanımak ve tecrübe paylaşımı için atılan adımları desteklemek.
- Uluslararası Kurum ve kuruluşlara projeler sunmak ve finansal destek sağlamak.
- Kurumların gelecek planlarını net bir şekilde ortaya koymalarını istemek ve üyeler arası işbirliği alanlarını tespit etmek.
Bir sonraki platform toplantısının Fas’ın ev sahipliğinde yapılmasına karar verildi.