ÜLKE TANITIM VE YEMEK GÜNÜNDE BATI TRAKYA'YA SEYAHAT ETTİK
Misafir öğrenciler ve halkımıza yönelik olarak düzenlediğimiz sosyal çalışmalar devam ediyor. Perşembe günü saat 17.00’da dernek merkezimizde Batı Trakya Ülke Tanıtım ve Yemek günü düzenlendi. Batı Trakyalı öğrencilerimizin anlatımında geçen programa Kuran-i Kerim tilaveti ile başlandı. Ardından bölgenin tarihi, kültürü ve sosyal durumu ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Batı Trakya Yunanistan’a bağlı bir bölgedir. Türkçenin en yoğun olarak konuşulduğu bölgedir. 100 bine yakın Müslüman halk yaşamaktadır.
Batı Trakya’nın tarihi sürecini Osmanlı devleti öncesi ve Osmanlı dönemi olarak incelemek gerekir. Tarih boyunca Osmanlı devletinin terkibinde olmuş bu bölge 1912’de Balkan Savaşlarının hemen başında Bulgarlar tarafından; II. Balkan Savaşı esnasında da Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Ancak II. Balkan Savaşı sonucunda imzalanan Bükreş Antlaşması Batı Trakya’nın bir kısmını Bulgar Devleti’ne bırakırken; Yunan tarafı bu bölgenin teslimi konusunda olabildiğince sorunlar çıkarmış hatta Batı Trakya sorununa Osmanlı Devleti’ni de karıştırmak istemiştir. Osmanlı Devleti 23 Temmuz 1913’te Edirne’yi geri almış ve Meriç nehrine kadar olan topraklarını kurtarmıştır. Daha sonra 28 Temmuz 1913’de Batı Trakya Türk cumhuriyeti kuruluyor. Bu devlet çok fazla sürmeden 29 Ekim 1913’de yıkılıyor ve bulgar işgaline uğruyor.
Sunumun bitiminde katılımcıların sorularını yanıtlayan kardeşlerimiz yöresel yemeklerden tavuklu pilav, irmik helvası, yoğurtlu patates ve frape ikram ettiler.