“Ülke Günleri-Kuzey Makedonya” Etkinliği Gerçekleştirildi
Ülke günleri kapsamında Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Öğrenci Kültür Merkezi iş birliğiyle yapılan “Ülke Günleri-Kuzey Makedonya” etkinliği 23 Aralık 2021 Perşembe günü İÜ Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Merkezi (İSUMER) Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Doç. Dr. Osman Akgül, protokol konuşmalarını gerçekleştirdi. Protokol konuşmalarının ardından Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, “Makedonya Türkleri İçin 21 Aralık’ın Önemi” başlıklı konuşmasını yaptı.
Makedonya Sergisinin açılışının ardından etkinlik Türkiye ve Makedonya milli marşlarının okunması ve Makedonya tanıtım videosu ile devam etti.
Protokol konuşmasını yapmak üzere sözü ilk olarak İSUMER Müdürü Prof. Dr. Faruk Taşçı aldı. Prof. Dr. Taşçı Kuzey Makedonya denince aklına ilk olarak Sabahattin Zaim’in geldiğini belirterek “Hayatınızda sizi etkileyen üç kişi say deseler Sabahattin Zaim o üç kişiden biridir ve dolayısıyla da böyle bir program benim için daha anlamlı” dedi. İSUMER’in Türkiye’de uluslararası öğrenci uygulama ve araştırma merkezi olarak ilk ve tek merkez olduğuna değinen Prof. Dr. Taşçı “İşin araştırma kısmından bahsedecek olursak yaklaşık yedi türde yayın yapıyoruz. Bu bir uluslararası öğrenci merkezi açısından önemlidir. İşin uygulama tarafına bakacak olursak hem sosyal-kültürel faaliyetler açısından hem mezun ayağı açısından önemli bir aşama kaydettik” dedi. Prof. Dr. Taşçı, İSUMER bünyesinde 30 kalemin bulunduğunu “Ülke Günleri” etkinliklerinin ise bunlardan yalnızca bir tanesi olduğunu ifade ederek “Birbirimizi ne kadar iyi tanırsak o kadar iyi anlaşırız ve iyi hissederiz. Kuzey Makedonya’yı tanıma açısından bir katkımız olursa ne mutlu bize” dedi.
Ardından konuşmasını gerçekleştirmek üzere sözü alan UDEF Başkanı Doç. Dr. Osman Akgül, Makedonya gezisi sırasında yaşadığı bir anıyı anlatarak “Makedonya bizim atalarımızın, dindaşlarımızın, soydaşlarımızın, kardeşlerimizin bizi hasretle ve muhabbetle beklediği bir yer olarak benim gönlümde ve milletimin gönlünde duruyor. Kuzey Makedonya çok kıymetli bir ülke” dedi. Kurum olarak her uyruktan uluslararası öğrenciyle ilgilendiklerini belirten Doç. Dr. Akgül, “İki ülkenin iş birliği açısından buraya gelen uluslararası öğrenci kardeşlerimizi aldıkları eğitimlerle ülkelerine, ülkemize ve insanlığa faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Mahmut Ak: “İstanbul Üniversitesi Hepimizin Üniversitesi”
Konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasına İstanbul Üniversitesinin akademik zenginliklerinden bahsederek başladı. İstanbul Üniversitesinin hem Türkiye’deki hem de dünyadaki en yetenekli gençlerin cazibe merkezi olduğunu belirten Prof. Dr. Ak “İstanbul Üniversitesi hem nitelikli eğitimin verildiği hem de etkili araştırmaların yapıldığı ve bu çalışmalarla donatılmış yetkin bireylerin yetiştirildiği, değerlerin buluştuğu harikalardan oluşan bir yer. İstanbul Üniversitesinin bu zenginliği tesadüfi değil disiplinli bir çalışmayla olabiliyor” dedi. Uluslararası öğrenciler konusunda birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Ak, “Diğer üniversitelerde yabancı öğrenci ofisi gibi bir birimle sürdürülen faaliyetlerin bizde tam bir akademik disiplinle sürdürülmesi kararlılığıdır. Nitekim Uluslararası Öğrenci Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak bu sadece bizde mevcut. Akademik kadroyla bunu destekliyoruz” dedi.
Yeni açıklanan bir raporda İstanbul Üniversitesinin uluslararası yayın anlamında ön sıralarda olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “Şüphesiz ki İstanbul Üniversitesi hepimizin üniversitesi ve burada ülkenin her bir köşesinden gelen öğrenciler kadar dünyanın her yerinden gelen gençler de de İstanbul Üniversitesinin mensubu ve sahibidir. Dünyanın muhtelif yerlerinde İstanbul Üniversitesi mensuplarının bu sorumluluklarını layıkıyla yerine getirdiklerini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Uluslararası Öğrenci Araştırma Merkezinin birçok faaliyeti olduğuna değinen Prof. Dr. Ak “Bu faaliyetlerden birisi de ülke günleri. Belli aralıklarla farklı ülke günleri yapıyoruz. Şunu da söylemek isterim ki Üniversitemizde 25 dilde eğitim veriliyor. Bu da bizim en büyük zenginliğimiz. Bu sebeple sizlerin sayısı ne kadar artarsa biz de o kadar sevineceğiz” dedi. Prof. Dr. Ak, Kuzey Makedonya’da sulh ve barışın devam etmesini ve Türkiye-Makedonya dostluğunun payidar olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.
Türkiye ile Dostane İlişkiler
Prof. Dr. Mahmut Ak’ın konuşmasının ardından Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi eski başkanı Salih Murat “Kuzey Makedonya Türkleri İçin 21 Aralık’ın Önemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki eğitim iş birliğinin önemine vurgu yaparak başlayan Salih Murat, “Biz Türkiye’ye hep güzel insanlar verdik. Çünkü bu bizim ağa devletimiz. Dualarımızda en çok dua ettiğimiz bir şey varsa o Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesinin Kuzey Makedonya sınırları içinde doğduğunu belirten Salih Murat; Kuzey Makedonya sınırları içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’e ait iki hatıra bulunduğunu, bu hatırların da Kuzey Makedonya devleti tarafından restore edilip korunduğunu belirtti. Salih Murat, konuşmasına Türkçenin Balkan Türklerine olan önemine dikkat çekerek devam etti. Kuzey Makedonya doğumlu şair Yahya Kemal Beyatlı’nın “Benim Türkçem anamın sütü gibi aktır” sözlerine atıf yapan Salih Murat, Türkçenin Balkan Türklerinin kimliklerini korumalarındaki en önemli unsur olduğunu söyledi. Türklerin, Kuzey Makedonya’ya bıraktıkları eserlerin günümüzde Kuzey Makedonya sınırları içindeki Türk kültürünü ve mirasını koruduğunu söyleyen Salih Murat, çeşitli nedenlerle günümüzde Kuzey Makedonya’da pek Türk yaşıyor olmasa da bu eserlerin halen Türk kültürünü temsil ettiğini ifade etti.
Kuzey Makedonya’nın bir dönem Anayasa Mahkemesi Başkanlığını da yürütmüş olan Salih Murat konuşmasının devamında Kuzey Makedonya’daki hukuk sistemine değinerek sözlerine devam etti. Salih Murat, Kuzey Makedonya’daki hukuk sisteminin Avrupa’daki en güzel hukuk sistemlerinden biri olduğunu, her milletten ve dinden insana eşit şekilde davranan bir hukuk sistemine sahip olduğunu söyledi. Kuzey Makedonya’nın hem Avrupa Birliği hem de NATO ile ortak çalışmalarını olduğunu sözlerine ekleyen Salih Murat, başta Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere komşuları ile sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini fakat Kuzey Makedonya’nın bu sorunları atlatacağını belirtti. Türkiye ile dostane ilişkilerine tekrar değinen Salih Murat: “Türkiye anketlerde hep birinci çıkar. Türkiye’nin bir yardımı yoktur ki bize ulaşmamış olsun. Siz hep yardımlarını paylaştıkça Mevla’m size daha çok versin” dedi.
Salih Murat, konuşmasının son bölümünde Kuzey Makedonya’daki Türk varlığına değindi. Türkiye’nin Kuzey Makedonya’ya 2 milyar dolar
yatırım yaptığını, Makedonya’dan 10 bin çalışanın Türkiye’deki şirketlerde çalıştığını söyleyen Salih Murat, Türkiye’nin askeri alanda da Kuzey Makedonya’nın en yakın müttefiki olduğunu söyledi. Türklerin, Kuzey Makedonya’da Osmanlı döneminde 68 bin eseri olduğunu fakat bunlardan sadece 30 bin eserin ayakta kaldığını belirten Salih Murat, Türkiye güçlendikçe bu eserlerin daha iyi korunup yok olmaktan kurtulacağını söyledi. Kendi çocukları dahil olmak üzere birçok Makedonyalı öğrencinin Türkiye’deki üniversitelerde okuduğunu bu ortaklığın Türkiye’ye de çok önemli bir geri dönüşü olacağını söyleyen Salih Murat, “Makedonya’da Türkiye’nin güzelliği hep geçer. Siz güçlendikçe sizin gölgeniz bize yeter olacak” dedi. Salih Murat konuşmasının sonunda Kuzey Makedonya devletinin kurucusunun Türkler olduğunu, Kuzey Makedonya Türkleri için de en önemli 2 olgunun dilleri ve dinleri olduğunu söyledi. Rumeli bölgesinin Osmanlı tarafından en çok yardım gören bölge olduğunu belirten Salih Murat, bu nedenle en çok zulümü de Kosova’da, Bosna’da Rumeli Türklerinin gördüğünü söyledi. Salih Murat, “Biz İstanbul Üniversitesi’ni İstanbul’un üniversitesi değil tüm Türklerin üniversitesi olarak görüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Makedonya’dan Türkiye’ye gelmiş önemli şahsiyetlerin videosu seyredildi. Ardından, plaket ve hediye takdimi gerçekleştirildi.
Program, plaket ve hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.