OSMANLI GÜRCÜLERİ GÖÇ BELGESELİ GALA GÖSTERİMİ YAPILDI
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Osmanlı medeniyetinin oluşumuna büyük katkıları bulunan ve Kafkasya’nın en eski milletlerinden biri olarak kabul edilen Gürcülerin 1877/1878 Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında Batum ve civarından göçlerini konu alan “Osmanlı Gürcüleri-Göç” adlı belgeselinin galası Eskişehir’de gerçekleştirildi.
Gürcistan Dostluk Derneği tarafından hazırlanan Yönetmen Ercan Durmuş tarafından Türkiye ve Gürcistan’da 14 şehirde çekilen belgeselin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Kültür Etkinleri kapsamında Eskişehir’deki galasına Eskişehir valisi Güngör Azim Tuna, Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Avtandil Beridze, Gürcistan Diaspora Bakanı Yardımcısı Temur Tartarashvili, Acara Özerk Hükümeti Başbakan Danışmanı Bejan Bolkvadze, Milletvekili Jemal Putkaradze, Tiflis Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vano Gorgidze, Milletvekili Manana Kutataledze, Yüksek Mimar Murat Atabarut, Arzu Atabarut, Emin Gümüşkaya, Asuman Çakır katıldı.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, yaptığı konuşmada; TDKB etkinlikleri kapsamında belgeselin galasını yapıldığını bildirdi. Anadolu’nun Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Kırım’dan göç aldığını anımsatan Tuna, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 100 yıl önce yaşanan savaşlardan dolayı bu coğrafyadaki insanlar Anadolu’ya göç edip bu toprakları vatan bilmişler. Göç esnasında da yaşanan bir çok acılar, sıkıntılar var. Bu belgeselde de bunlar anlatılıyor. İnsanlar anavatanlarını, topraklarını bırakarak göç etmek zorunda kaldıkları için bir çok hatıraları var. Yaşlılarla yapılan röportajlarla o günkü olayların bugüne aktarılması durumu söz konusu. O yüzden kalıcı bir esere imza atmış oluyoruz. Türkiye’de Gürcülerin birçok akrabası var. Gürcistan ve Acara ile bundan sonra Eskişehir arasında özel bir dostluk köprüsü gelişmiş oluyor. Gürcistan yıl içindeki bazı etkinliklerimize da katıldı. Biz bu ilişkilerin artması ve başka birçok alanda da ülkeler arasında dayanışmanın artmasını talep ediyoruz. Yaptığımız çalışmada bu amaca hizmet edecek çalışma olacak.”
Program’da ayrıca Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel ve Gürcistan’dan gelen heyet adına Vano Gorgidze, Avtandil Beridze ve Jemal Putkaradze Türkiye Gürcistan Dostluğuna dair selamlama konuşması yaptılar. Belgesel çekiminde katkısı bulunan ve emeği geçenlere plaket töreninden sonra Osmanlı Gürcüleri Göç Belgeseli izlendi.
Galaya çok sayıda sivil toplum kuruluşundan ve vatandaşlardan katılım oldu. Bir çok kişi belgeseli ayakta izlemek zorunda kaldı. Gürcü Kültür Merkezi, Gürcü Kültür Evi, Macahel Vakfı, İnegöl Kafkas Kültür Derneği, Gemlik Acara Gürcüleri Derneği, Gölcük Kafkas Kültür Derneği, Orhangazi Kafkas Kültür Derneği, Yunus Emre Uluslar arası Öğrenci Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kocaeli Kartveli Kültür Derneği, Kocaeli Artvinliler Derneği galaya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarından. Bursa, Balıkesir, Adapazarı, İstanbul, Samsun’dan gelerek galaya katılanlar, belgeselde bir dönemin acılarının gözler önüne serildiğini ve anayurtlarından ayrılmak zorunda kalanların yaşadıklarının çıplak bir şekilde aktarıldığını belirttiler.
1 yılda çekilen belgeselde Osmanlı Gürcüleri’nin çalışkanlıkları, başarıları, kahramanlıkları ve vatanseverlikleri belgelere dayanılarak anlatılıyor. Gürcü halkın yoğun olarak yaşadığı yerlerdeki insanların da dramatik sahnelerde rol aldığı belgeselde ayrıca Osmanlı-Türk medeniyetine büyük katkı sağlayan Gürcülerin şu an hayatta olan torunlarının da izi sürülüyor. Belgesel daha sonra 13 bölüm halinde yayınlanacak.
Sadrazam Koca Yusuf Paşa, Sadrazam Halil Hamit Paşa, Müşir Şakir Paşa, Müşir Ali Saip Paşa, Müşir Vasıf Paşa, Ahmet Avni Paşa, Hasan Fehmi Paşa, Şeyhülislam Mirza Mustafa Efendi, Şeyhülislam Mehmet Esat Efendi başta olmak üzere Gürcülerin Osmanlı İmparatorluğu içerisindeki saygın yerini gösteren belgesel, Osmanlı Rus savaşı döneminden bu yana Osmanlı medeniyetine katkıları ve bu ailelerinin ve bugün yaşayan torunlarının hikayelerini görsel bir zenginlik içinde anlatıyor. Osmanlı Gürcüleri Göç Belgeseli, 93 harbi göçünün en acı yüzünü ortaya koyarken, yaşanan savaş ve göç dramını tarihi belgelerle ve son şahitleriyle günümüze aktarıyor.
Tarih Danışmanlığını Prof.Dr, Şuşana Putkaradze, Tarihçi/Yazar Mümin Yıldıztaş ve Tarihçi/Yazar Murat Kasap’ın yaptığı “Osmanlı Gürcüleri- Göç” belgeselinin yönetmeni Ercan Durmuş, Gece 11.45, Kolay Para sinema filmleri ve dizilerde yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak pek çok işe imza atmış bir isim.
Eskişehir ESPARK AVM Sinema Salonu 1’de 21 Mayıs 2014’te gerçekleştirilen “Osmanlı Gürcüleri- Göç” belgeselinin galası ile birlikte Gürcistan ve Türkiye’de yapılan çekimlerde yer alanlardan oluşan bir de fotoğraf sergisi de açıldı.