Blog

Niçin Öğrenci Buluşmaları Yapıyoruz?

4 Nisan 2012 by in Blog, Genel

Mehmet Ali BOLAT | Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Ülkemizde okuyan öğrencileri birbiriyle tanıştırmak için…

Onları halkımızla buluşturmak için…

Tanışmak için… Tanış olmak için… İşi kolay kılmak için…

Yıllardır ülkemize gelen misafir öğrencilerle tanışan ve beraber olan insanlardan biriyim. Kimi zaman dert dinledim kimi zaman sevinçlerine ortak oldum. Bazen güzellikleri anlattılar, mutlu oldum, bazen sıkıntılarını paylaştım, üzüldüm. Akşam eve giderken sırtımda misafir öğrencilerin dertleriyle yüklü olduğum günler hiç de az değildir.

Ülkemizde okuyan misafir öğrencilerin, 152 ülkeden yaklaşık 30 bin öğrencinin, dertleri saymakla bitmez. Alışamadığı yemeklere mi yansın, akşamları çöken memleket hasretine mi? Yoksa bir bayram günü anacığının dizine başını dayayamadığına mı? Hangi bir derdini sayayım ki! Yeni bir dil öğrenmek zordur. Yeni bir şehre alışmak, yeni bir kültürün atmosferini solumak, yorar adamı.

Hepsini geçtim, en kötüsü de tanınmamaktır, bilinmemek, yok sayılmak, varlığından haberdar olunmamaktır. “Arkadaş buradayım işte!” derler misafir öğrenciler, “Türkiye’deyim, sizin ülkenizde sizin okullarınızda okuyorum. Beni niye görmezden gelirsiniz? Bana niye yabancı muamelesi yaparsınız? Tamam, belki dilimiz farklı, rengimiz, kültürümüz farklı ama ben de insanım” diye düşünürler. Kahır ekseriyeti bu sitemlerine, “Ben de Müslüman’ım be kardeşim!” ibaresini eklerler. Tüm bunları çoğu zaman dilleriyle söylemezler ama duruşlarıyla ve tavırlarıyla her daim anlatırlar.

Niçin öğrenci buluşmaları yapıyoruz?

Karşılaştığımız sorulardan ilki; hangi ülkelerden kaç öğrenci getiriyorsunuz?

Cevap, hiçbir ülkeden, çünkü hepsi buradalar ve bir yılı Türkçe öğrenimi olmak üzere beş yıl lisans eğitimi alıyorlar. Lise eğitimi kapsamında olanlar var ve hatta yüksek lisans ve doktora eğitimi için ülkemizde bulunup hayatlarının 10 yılını bizimle beraber geçirenlerin sayısı az değil.

Bir diğeri; Türkçe olimpiyatları gibi mi olacak?

El-cevap; hayır! Olimpiyatlar Türkçe eğitiminin hangi noktalara geldiğini ve Türk okullarının ülkelerde başarısını tesciller mahiyettedir. Merkezinde Türk insanının dünyanın dört bir yanında vermiş olduğu ve herkesimden takdir gören hizmetler var. Bu çalışma ise burslu burssuz ülkemize gelmiş, birileri getirmiş ya da kendi imkânlarıyla gelmiş, devlet burslusu ya da baba parasıyla, kendi imkânlarıyla okuyan misafir öğrencilerin kendilerini, kopup geldikleri kültürlerini tanıtmasından ibarettir.

Bu olayın merkezinde Ganalı Ahmet, Tatar Ramazan, Komorlu Eyüp, Mısırlı Mustafa, Arnavut Hasan, Çerkes Hüseyin var. Arap Bilal, Kürt Cevdet, Türk Cemal, Moğol Cengiz, Boşnak Hamdi, Torbeş Kerim, Çeçen Şamil, İnguş Recep, Çadlı Selamettin, Kamerunlu Hüsamettin, Makedonyalı Celalettin, Kırımlı İskender, Habeşli Fatma, Özbek Zehra, Uygur Zeynep, Kırgız Selma kendini anlatacak. Ülkesini, anasını babasını anlatacak. Düğün dernek işlerini, ölüm cenaze merasimlerini, sofra adabını yemek kültürünü, yol yordamlarını haber verecek, gelenek göreneklerini sergileyecek.

Biz, öğrenci buluşmalarının ülkemizde okuyan misafir öğrencileri birbiriyle tanıştırmak için yapıyoruz. Onları halkımızla buluşturmak için yapıyoruz. Tanışmak için… Tanış olmak için… İşi kolay kılmak için yapıyoruz. Türkiye’de okuyan on binlerce öğrencinin bizim misafirimiz olduğunu duyurmak için yapıyoruz. Onlar “yabancı öğrenci” tanımını hak etmiyorlar, hiç biri yabancımız değiller. Onlar ülkemize eğitim almaya gelmiş insanlar, ancak “misafirimiz” olabilirler, “yabancımız” değil.

Onlar ilim için yola düşmüş muhacirlerdir, bizler de ev sahipliği yapan ensarlar olmalıyız. Öğrenci buluşmaları bu düşünce ile yapılmaktadır.

3 Comments
  1. BU KONUDA HAKLISINIZ VE ÇALIŞMA DOĞRU VE BAŞARILI OLDUĞUNU GÖRÜYORUM. AMA KUSURA BAKMAYIN BENİ YANLIŞ ANLAMAYIN KEŞKE BU ÇALIŞMA BİR DEFA DA OLSA BALİKESİR'DE YAPILIRSA. ÇÜNKÜ BALİKESİR İNSANI TÜRKİYE'DEKİ ZOR İNSANLARIDIR. BÖYLE İNSANLAR HAYATAIMDA HİÇ GÖRMEDİM. SİZE BAŞARILAR DİLERİM.

  2. senin bu yolda geyret gostermesi ve calismalarini araliksiz devam etmesi cok onemlidir….Bolat kendi koydugu hedefini yonelik olarak..bugun ve yarin devam etmesini Allah nasip etsin….

  3. Onlar ilim için yola düşmüş muhacirlerdir, bizler de ev sahipliği yapan ensarlar olmalıyız. …… ÇOK GÜZEL BİR DÜŞÜNCE VE GENİŞ BİR BAKIŞ AÇISI …. cani gönülden başarılar dilerim , allah sizin yar ve yardımcınız olsun .

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği yurtdışından ülkemize eğitim için gelen ve İstanbul’da eğitim gören misafir öğrencilere yönelik rehberlik, danışmanlık hizmetleri ile birlikte çeşitli eğitim ve sosyal aktiviteler gerçekleştirmektedir.

    ADRES

    Karagümrük Mahallesi Fevzipaşa Caddesi Hakan Pasajı No 261/22 Fatih-İstanbul

    TELEFON

    +90 212 621 2743

    E MAİL

    [email protected]