İslam Görüşünde Minangkabau Kültürü
Endonezyalı öğrencilerimiz “Çay Medeniyeti Buluşmaları” isimli iki haftada bir düzenledikleri programa devam ediyorlar. Program kapsamında 29 Eylül Cumartesi günü düzenlenen toplantıda “İslam Görüşünde Minangkabau Kültürü” hakkında münazara yapıldı. Konu ile ilgili tutulan notları haberimizden okuyabilirsiniz.
Endonezya Cumhuriyeti bir ada milletidir. Bu ülkede on binlerce ada vardır. Burada bile birçok farklı kabile, kültür ve dil vardır. Endonezya’daki kabilelerden biri Minangkabau kabilesidir.
Bu Minangkabau kabilesi Sumatra adasında, Batı Sumatra eyaletinde yer almaktadır. Bu kabilede benzersiz şeyler var. Bu kabilendeki aile soyu, babasından gelen kabile soyunu kullanmadı, fakat anneden gelen aile soylarını kullandı. Öyleyse bu kabile kültürünün durumu, İslami görüşler açısından nedir?
Ailede yapısal olarak, Baba’yı hala İslam’da olduğu gibi bir aile koruyucusu olarak kullanıyorlar. Fakat kabile kabilelerinde, bu aile annenin kabilesinin soyuna tekabül eder. Bu nedenle, bir aileden doğan çocuklara annelerinin kabilesine ait bir kabilenin adı verilecektir. Bu, Babayı bir aile koruyucusu olarak anlatan İslam öğretilerinde hala aynıdır.
Bu kabilede kültürde kendine özgü bir şey var. Geleneksel hukukta, kendi kabileleriyle evlenemezler. Bu, uzun yıllardan beri miras kalan alışkanlık kanunu.
Bu kabilde, kadınlar tarafından tutulan bir kabile mirası da var. Yani eğer Minangkabau kabilesinden bir kadınla evlenmek istiyorsak, kadın zaten onun için bir aşiret mirası var. Aşiret mirasından ayrı olarak, aile mirası hukuku için, bu kabilede İslam dinde miras hukuku hala aynıdır.