Bozdağ: Türkiye Eğitim Alanında da Çekim Merkezi Oluyor
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda ‘Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu Toplantısı’ gerçekleştirdi. Toplantının ardından, Türkiye Burslarına ve öğrencilere ilişkin “Türkiye eğitim alanında da çekim merkezi oluyor” diyen Bekir Bozdağ, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Karşılıklı öğrenci hareketliliği önemli bir zemin teşkil etmektedir…
Türkiye’nin gelişen ve değişen dış politikası çerçevesinde dünyanın her yerinde olmayı hedefleyen bir ülke olmanın doğal sonucu olarak birçok alanda söz sahibi olmaya başladığını vurgulayan Bozdağ: “Bildiğiniz üzere, ülkemiz de, uluslararası öğrenci hareketliliğinde, cazibesini her geçen yıl artırmaktadır. Bu anlamda karşılıklı öğrenci hareketliliği önemli bir zemin teşkil etmektedir Türkiye’deki eğitimi cazip hale getiren ise; Türkiye’nin bölgesel ve küresel görünürlüğü ve etkinliğinin artması, eğitim sektörüne son 10 yılda yapmış olduğu yatırımlar uluslararası öğrencileri ülkemize çekmeye iten başlıca etkenlerdir” dedi.
Türkiye’de son yıllarda eğitim ve öğretimde büyük artışlar olmuştur…
Türkiye’de 127 yükseköğretim kurumunda farklı seviyelerde hâlihazırda öğrenim gören, 150’den fazla ülkeden 31,933 öğrencinin bulunduğunu kaydeden Bakan Bozdağ 2012-2013 yılındaki kayıtlarla bu rakamların 40 bini geçeceğini tahmin ediyoruz şeklinde konuştu.
Yükseköğretim alanında üniversite ve yüksekokul sayısının 175’e ulaştığını ve bu rakamın 2002 yılında sadece 76 olduğunu dile getiren Bozdağ, şu an üniversitelerde okuyan öğrenci sayısının yaklaşık olarak 3 milyon 800 bin olduğuna işaret ederek 2002’de üniversitelerde okuyan öğrenci sayısının sadece 1 milyon 234 bin civarında olduğunu söyledi.
“Ayrıca Türkiye’den eğitim almak üzere yurtdışına giden 66.000 civarında öğrenci bulunmakta. Ülkemizde yükseköğretim kurumlarına daha fazla uluslararası öğrenci çekmek için, YÖK, Üniversitelerimiz, TOBB ve diğer kurumlarımız yoğun bir çaba içerisinde çalışmalarına devam etmektedir.”
Eğitimi, İhracat Kalemine Dahil Ettik ve Teşvik Kapsamına Aldık…
1980 yılında 1 milyon öğrenci kendi ülkesinin dışında başka bir ülkede okurken, 2010 yılında dünyadaki toplam yükseköğrenim gören öğrenci sayısının 17 milyon civarında olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ: “Hükümet olarak eğitimi ihracat kalemleri içine dâhil ettik ve teşvik kapsamına aldık. Üniversitelerimizin yurtdışından daha fazla öğrenciler alabilmeleri için önemli adımlar attık ve bu bağlamda “Uluslararası Öğrenci Strateji Belgesi” hazırladık. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu’nun değerli üyeleri ile beraber, Türkiye’nin uluslararası öğrenci stratejisinin ana ilkelerinin ne olacağı, 10 yıl sonra Türkiye’nin nerede olacağı, hangi mesafeleri kat edeceği, hedefleri nasıl gerçekleştireceğine bakacağız” şeklinde konuştu.
Yurtdışından Türkiye’ye okumak için gelen Yabancı uyruklu öğrencileri kapsayan burslar konusunda da bilgi veren Başbakan Yardımcısı Bozdağ: “Türkiye olarak ülkeler arası ilişkilerin gelişimine, tarihine ve kültürel yakınlığımız olan topluluklara hem destek olmak hem de ülkemizin eğitim alanında dünyaya açılımına katkı sağlamak için burs programları uyguluyoruz. Lisans ve lisansüstü alanlara göre farklı coğrafyaları hedef alarak Türkiye bursları kapsamında değerlendirmeye aldık” dedi.
Bu sene 17 burs programını uygulamaya koyduklarını belirten Bozdağ, 156 ülkeden 42.317 başvurunun olduğunu kaydetti. Aynı zamanda 49 ülkede yaklaşık 10 bin öğrenci ile mülakat yaptıklarını ve 3 ay süren çalışmalar sonucunda 59 Ön Lisans, 2074 Lisans, 1216 Yüksek Lisans, 536 Doktora, 31 Araştırma ve 10 Dil eğitimi olmak üzere Uluslararası öğrencilerin ülkemizde 45 ilde 82 üniversiteye yerleştirildiklerini söyledi.