Aylık Tez Seminerleri Başladı
Derneğimizin eğitim biriminin uhdesinde gerçekleştirdiği aylık tez seminerleri kapsamında bu ay UDEF Başkanı Dr. Mehmet Ali BOLAT’ın “Milli Mücadele Döneminde Türkiye’nin Kafkasya Siyaseti (1919-1921)” konulu doktora tezini dinledik.
Bolat, Kafkasya’nın stratejik konumuna dikkat çekerek konuşmasına başladı.
Kafkasya, haritada sanki Anadolu coğrafyasının doğu üstüne tutulmuş bir şemsiye gibi görülmektedir. Kafkaslar yüksek ve geçit vermez dağlarıyla yukarıdan gelenlere, aşağıdan yukarı çıkmak isteyenlere “Dur!” dercesine dikilmiş çetin bir coğrafyadır. Tarih boyunca Kafkasya’dan geçenler bir parçalarını buraya bırakmışlardır.
Türkiye’nin Kafkasya politikası nedir?
1500’lerden itibaren Türk-Rus ilişkileri düşmanlık üzerine kurulmuştur. Fakat üç istisnai dönem yaşanmıştır. Bunlar sırasıyla;
1. 1790’larda Fransa’nın Mora işgali sırasında Türk-Rus işgalinin yapılması.
2. 1838 Hünkar iskelesi antlaşmasıyla, Mısır’daki Mehmet Ali Paşa’nın isyanı neticesinde Rusya’nın desteğinin alınması.
3. Tezin ana konusu olan üçüncü ittifak ise; İngilizlerin Kafkasya’dan atılması 1919-1921 Türk-Rus iş birliğidir.
Daha sonra Bolat, aslında Kafkasya’nın, Anadolu’nun, bir uzantısı ve Anadolu’nun Kafkasya’nın bir devamı olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Bu durumla her iki bölgede yaşayan aynı milletlerin varlığından daha geniş bir mana ile kastedilmektedir.
Seminerin ikinci kısmı soru cevap şeklinde ilerledi. Öğrencilerin sorularını cevaplayan Bolat, teorik ve pratik tecrübelerinden bahsetti ve öğrencilere; Kuşun ancak iki kanatla uçabieceğini vurgulayarak, öğrencilere iki kanatlı olmaları yönünde salık verdi. Bu metaforu ise söyle dile getirdi; birinci kanat bilgi, okuma, eğitim hayatında ilerleme iken ikinci kanatsa teşkilatlanma, halka inerek edinilen bilgileri halka dokunarak ümmetin sorunlarıyla ilgilenmektir. Bunlar insanda aynı anda bulunmazsa insanın yarım kalacağını ve çabalarının boşa çıkacağını ifade etti.