Blog

ARAKANDA ZULÜM DİNMİYOR

16 Nisan 2014 by in Dünyadan Haberler, Genel

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Quintana, Myanmar’ın Arakan eyaletindeki insan haklarının alarm verecek boyutta kötüye gittiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Tomas Ojea Quintana, Arakan’daki saldırılarda yaralananların tahliyeleri sırasında da saldırılar gerçekleştirildiğini, bunun ağır sonuçları olacağını söyledi.

Müslümanların baskı ve saldırılara maruz kaldığı Arakan’daki durumla ilgili açıklama yapan Quintana, eyaletin başkenti Sittwe’deki BM çalışanlarının tahliyesi sırasında yaşanan son saldırıların insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini belirtti. Quintana,  söz konusu personelin, Arakan eyaletinde yerinden edilmiş insanlara sağlık hizmeti sunulması, su ve gıda gibi temel yardım malzemelerinin sağlanmasında yardımcı olduklarını vurguladı.

Özel Raportör Quintana, “BM çalışanlarının geri çekilmesi, yaşam hakkı dahil insan haklarının kullanılması konusunda ciddi sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Quintana ayrıca Arakan’daki kamplarda bulunan 140 bin kişinin sağlık hizmetleri konusunda ciddi derecede yardıma ihtiyaçlarının olduğunu ve 700 bin savunmasız kişinin de kamplar dışında aynı hizmetten yoksun durumda bulunduklarını belirtti.

Daha önceki açıklamasında “Müslüman nüfusun hareket özgürlüğü konusundaki ayrımcı ve katı kısıtlamaları” eleştiren Quintana, hükümetin, nüfus sayımında, Rohingya’nın kendini ifade etmesini engelleyen kararının uluslararası insan hakları standartlarına uygun olmadığının altını çizdi. Quintana, Rohingya’nın kendini ifade etmesinin Arakan’ın geçmişinde şiddete ve insan hakları ihlâllerine yol açtığını ve bazı protestoların kökünde bunların bulunduğunu vurguladı.

‘Son bir yılda en az 300 kişi öldürüldü’

Myanmar’da son bir yılda meydana gelen çatışmalarda çoğu Müslüman yaklaşık 300 kişi öldürüldü.

Binlerce Müslümanın evlerini terk etmeye başlamasına neden olan olaylar ise 2012 yılının Temmuz ayında patlak vermişti. Arakan eyaletinde Rohingya Müslümanları ile Budistler arasında çıkan çatışmalarda en az 180 kişi hayatını kaybetmişti. 250 binden fazla insan bölgeden kaçmıştı.

60 milyonu aşkın kişinin yaşadığı Myanmar’da yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rohingya Müslümanlarını dünyanın en fazla baskı gören azınlıklarından biri olarak tanımlıyor.

Rohingyaların yüzde 80’inin yaşadığı Arakan’a insani yardım görevlilerinin girmesine nadiren izin veriliyor. Yabancı gazetecilere ise izin yok.

Hakları İzleme (HRW) örgütü, geçen yıl hazırladığı raporunda Myanmarlı yetkilileri Rohingyalara karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera, Anadolu Ajansı ve AFP 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği yurtdışından ülkemize eğitim için gelen ve İstanbul’da eğitim gören misafir öğrencilere yönelik rehberlik, danışmanlık hizmetleri ile birlikte çeşitli eğitim ve sosyal aktiviteler gerçekleştirmektedir.

    ADRES

    Karagümrük Mahallesi Fevzipaşa Caddesi Hakan Pasajı No 261/22 Fatih-İstanbul

    TELEFON

    +90 212 621 2743

    E MAİL

    [email protected]