AB YUNANİSTAN’A CUMA GÜNÜNE KADAR SÜRE VERDİ
Anlaşma için ne AB, ne Yunanistan taviz veriyor. AB Yunanistan’a Cuma gününe kadar süre verirken, piyasalarda Yunanistan’ın euro’dan çıkabileceği endişesi hâkim. Yunanistan’da ise hükümete destek artıyor.
Geç geldi, erken bitirdi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis AB Maliye bakanları toplantısında daha önce kendisine sunulan ilk taslak metni imzalamaya razı olduğunu fakat Eurogroup toplantısı sırasında taslak metnin değiştirildiğini ve yeni haliyle imzalamasının imkânsız olduğunu söyledi. AB de Yunanistan’a anlaşma için Cuma gününe kadar süre verdi.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakelaridis’e göre hükümete ültimatomlarla şantaj yapılamaz:
“Yunanistan memorandumun uzatılması ile ilgili ültimatomu reddetti, teknokrat değil siyasi çözüm arzu ediyorum. Silah tehdidi bile olsa memorandumun uzatılmasını istemeyeceğiz. Baskı şu an sadece Yunanistan üzerinde değildir, diğer tarafta da baskı olduğundan eminiz, blöf yapmıyoruz.”
“En iyi çözüm için müzakere edeceğiz”
Varufakis de önümüzdeki 48 saat içinde hem Yunanistan hem de Avrupa’yı tatmin etmek için gerekli olan ifadeleri bulacaklarını söyledi. Varoufakis, borç müzakerelerinde Euro Bölgesi’yle görüş ayrılığına rağmen ortalama bir Avrupalı için en iyi neticeye varmak için müzakerelere devam edeceklerini vurguladı:
“Bir sonraki adım sorumlu adım olacak. Avrupa, ortalama bir Yunan, ortalama bir Hollandalı ya da ortalama bir Alman için değil ortalama bir Avrupalı için en iyi neticeyi yakalamak için müzakereye devam edecek. Başlangıçtaki anlaşmazlıklardan çok iyi ve onurlu bir çözüm yaratmak için nasıl mütalaa etmemiz gerektiğini biliyoruz.”
Euro dolara karşı değer kaybetti
Müzakerelerin sonuçsuz kalması piyasalarda Yunanistan’ın euro’dan çıkabileceği endişesini güçlendirdi, euro dolara karşı değer kaybederken, Avrupa borsalarında da açılışta düşüş yaşandı. Yatırım Bankası Barclays raporunda Yunanistan’ın euro’yu terk etmesi riskinin yükseldiğini ve yeni hükümetin eurodan çıkmak ya da anlaşmayı kabul etmek için bir referanduma gidebileceğini vurguladı.
Avrupa’dan da Yunanistan’ın tavrını değiştirmesi için baskılar artıyor. Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling’e göre Yunanistan pozisyonunu değiştirmeli çünkü zaman daralıyor.
Tsipras’a destek arttı
Yunanistan’ın AB’den aldığı para 28 Şubat’ta bitiyor. Eğer AB ile uzlaşma olmazsa bu Yunanistan’ın eurodan çıkmasına yol açabilir, Yunanistan’ı farklı arayışlara zorlayabilir.
Geçtiğimiz hafta Rusya, Yunanistan’a desteği düşünebileceklerini açıklamış, Çin de Tsipras’a davette bulunmuştu.
AB ile Yunanistan arasındaki müzakerler sürerken, ülkesinde Tsipras’a olan destek de artıyor. Son kamuoyu yoklamalarında Tsipras’ın oyları yüzde 36’dan yüzde 45,4’e çıktı.
Kim ne istiyor?
Yunanistan yeni kurtarma programının şartları ve detaylarının görüşeleceği sırada ülkeyi ayakta tutacak geçici yani köprü bir anlaşma istiyor. Varoufakis geçici anlaşmanın 6 aylık olacağını ve bu sürede yeni kurtarma programı için pazarlıkların yapılabileceğini söylüyor. Eurogroup ise Yunanistan’a “Yeni bir program yok, mevcut programı kabul et” diyor.
AA