Uluslararası Öğrencilerin Kariyer Geliştirme Süreçleri
Bâb-ı Âlem Aylık Seminerleri kapsamında bu ay Ziya Velişov’u konuk ettik. Programda uluslararası öğrencilerin kariyer geliştirme süreçleri hakkında önemli bilgiler verildi.
Seminerde Ziya Velişov şu konulara değindi:
Uluslararası öğrencilerin kariyer belirleme sürecinde ilk hata yanlış bölüm seçimindedir. Bu sorun hem yerli öğrenciler hem de uluslararası öğrencilerin sorunudur. Öğrenciler bölümü seçtikten sonra bütün planını o bölüm üzerine kuruyor. Tarih bölümünden mezun olan başka alanda çalışamaz iş bulamaz veya Matematik bölümünden mezun olan ticaret yapamaz gibi yanlış algılar oluşuyor.
İkinci bir sorun ise mezun olduktan sonra iş alanını kendimizin yaratamadığıdır. STK’lardan devlet kurumlarından hazır iş teklifi bekliyoruz. Bu tutum son derece yanlıştır. Olaylara girmek ve önümüze çıkan basamakları tek tek çıkmamız gerekiyor. Bunun için önce kendimizi keşfetmemiz gerekiyor. Yeteneklerimizin becerilerimizi sonra doğru yerde bulunmamız ve bulunduğumuz yerin farkında olmamız gerekiyor. Çünkü bazen çok bilgi, çok dil bilmek ya da prestijli bir okuldan mezun olmak avantaj değildir. Dil bildiğimiz kadar insanlarla da iyi iletişim kurmamız gerekmektedir. Eğer iletişimimiz zayıf olursa başarılı olma ihtimalimiz de azalır.
Son olarak önümüze gelen fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekir, işin ne olduğu önemli değil layıkıyla nasıl yapıldığını ve yapılacağını öğrenmemiz gerekmektedir.