Tez Sunumunda Bu Ay Cezayirli Ali Rıza Paşayı Dinledik
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Sudanlı Subhi Adam Abdallah Adam tez sunumları programında bu ay yüksek lisans tezi olan Cezayirli Ali Rıza Paşa’yı anlattı. 5 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilen programa uluslararası öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Cezayirli Ali Rıza Paşa Osmanlı Paşası ve önemli bir bürokratıdır. Ali Rıza Cezairde doğar Paris’te eğtim görür ve Osmanlı devletinde valilik gibi önemli görevleride bulunur. 17. yüzyılda batıdaki gelişmelerin karşısında Osmanlı da reformlar başlatır ve bu reformlar daha çok eğitim ile askeri alanında gerçekleşir. Ali Rıza Paşa’nin Paris’te modern askeri eğitim alması da bu reforların örneğidir.
Cezayirli kuloğullarından olan Ali Rıza Paşa 1810/15 yılında Cezayir’de doğmuştur. Fransız işgali akabinde 1833 yılında babası Hamdan Hoca ile beraber Paris’e gitmiştir. Oradaki Osmanlı sefiri Mustafa Reşid Paşa’nın yöndirmesiyle askerlik eğitimini almıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a gelerek Osmanlı ordusuna katılmıştır. Daha sonra Osmanlı bürokrasisine geçerek Trablusgarb ve Hüdavendigar valisi olmuştur. Bununla berber Osmanlı’nın Cezyir’deki tarihini ele alan iki eseri bulunmaktadır. 1876 yılında İstanul’da vefat eden Ali Rıza PAşa Kökeni ve kimliği itibari ile Osmanlı kimliği’nin önemli bir örneğidir. Bu bağlamda son dönem Osmanlı tarihini anlamak isteyenlerin Ali Rıza Paşa gibi şahsiyetlerden başlamasının önemi büyüktür. Bu yüzden Ali Rıza Paşa (?-1876) başlığıyla bu tezmiz ele alınmıştır. Ali Rıza Paşa’nın biyografisi çerçevesinde merkezden uzak bir yerde, uzak bir kültürde Osmanlı kimliğinin nasıl bir şekilde aldığını izah etmeye çalışılmıştır.