BALKANLARIN GÜZİDE ÜLKESİ ARNAVUTLUK
Bu hafta ülke tanıtım ve yemek gününde Arnavutluk vardı.
Arnavutluk‘un kültür, tarih ve medeniyet coğrafyasının anlatıldığı program ilgiyle takip edildi. Arnavutluktan Türkiye’ye eğitim almaya gelen öğrencimiz Alban’ın sunumunda gerçekleşen etkinlikte ülke hakkında daha detaylı bilgiye sahip olduk.
Türkçedeki Arnavut kelimesi bir güney Arnavut (Toska) boyu olan ‘Arvanit’lerin Türkçeleştirilmiş şeklidir. Orta Çağ’da Arnavutlar antik İlliryalılar ve Pelasglar isimlerinin yerine Arber, Arberesh, Arbanon, Arbanoi isimleriyle anıldılar. Yeni Çağ’da ise Arnavutlar ülkelerine kartallar ülkesi anlamında Shqipëria (okunuşu Şipıria) şeklinde adlandırmaktadır. Diğer çoğu dünya dillerinde ise ‘Albania’ kelimesi kullanılır.
Osmanlı Türkleri 14. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Balkan Yarımadası’na akınlar yapmaya başladılar. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Balkan Yarımadası’nın büyük bölümü ile birlikte bugünkü Arnavutluk topraklarını da ele geçirdi.
Arnavutluk mutfağı Akdeniz ve Balkan mutfaklarının bir sentezi niteliğindedir. Tarihsel arka plan ile sıkı bir bağ içerisinde gelişmiştir. Bu açıdan Yunan, İtalyan ve Osmanlı etkisini görebilmek mümkündür. Arnavut mutfağında ana öğün öğle yemeğidir. Salatalar, domates, salatalık, taze yeşil biber gibi taze sebzeler ile zeytin, zeytin yağı ve tuz sıklıkla kullanılmaktadır.
Program sonunda öğrencilerimiz tarafından hazırlanan Arnavutluk’un Türkiye’deki en meşhur lezzeti “Trileçe” ikramında bulunuldu.